Wisselexpositie ‘Raponsje in Feanwâlden, een sprookje in textiel’

Geplaatst op: 30-04-2018 12:04:56

FEANWALDEN – De textielgroep van De Schierstins in Feanwâlden heeft als eerste een originele Friese versie gemaakt van het sprookje Rapunzel van de Duitse gebroeders Grimm. De scènes van ‘Raponsje in Feanwâlden’ worden vanaf nu tot begin september uitgebeeld in verscheidende kistjes in de tuin, met fijn brei-, quilt-, vilt- en ander textielwerk.

Een levensgroot Raponsje met de hele lange vlecht komt vanaf 30 juni uit de toren te hangen, waarop misschien de heks omhoogklimt. De expositie wordt dan ook uitgebreid naar de tentoonstellingszaal. In augustus zal poppenspeelster Tineke van Montfoort  een interactieve poppenspelworkshop verzorgen. Dit zal uitmonden in een uitvoering van het Rapunzel-sprookje van de Gebroeders Grimm op zaterdag 25 augustus, tijdens de Theun de Vriesboekendag. De tentoonstelling zelf duurt t/m zondag 9 september.

Het voor Noord-Nederland unieke torenkasteel is bij uitstek geschikt voor de uitbeelding van dit sprookje, net als de omringende stinzenplantentuin. Raponsje, onze Friese evenknie van het sprookje Rapunzel van de gebroeders Grimm, is een sprookje waaraan vele verhalenvertellers zich gewaagd hebben. Van de 19de-eeuwse vertellers in het Duitse Zwarte Woud met vele gruwelijke details tot een suikerzoete Walt Disney-interpretatie: het verhaal van het opgesloten meisje in de toren. Voor het Raponsje-project in Feanwâlden heeft de textielgroep gekozen voor een combinatie van elementen uit de verschillende verhalen, aangevuld met volkssprookjes uit de Friese Wouden en uit de geschiedenis van de Schierstins.

De textielgroep is ontstaan in 2014, ter voorbereiding van de officiële opening van de nieuwe foyer een jaar. In een jaar tijd haakte, breidde, quiltte en viltte de groep een eigen stinzenplantentuin in de expositiezaal. Met de nieuwe expositie ‘Raponsje in Feanwâlden’ heeft de textielgroep een veel groter project aangepakt, dat aansluit bij het culturele hoofdstad-thema ‘Mienskip’. De expositie kreeg financiële steun van het Coöperatiefonds van de Rabobank, de DDFK-gemeenten en de Stichting Freonen fan de Skierstins.

Tags: