VVD tegen OZB verhoging in Tytsjerksteradiel Inwoners in Tytsjerksteradiel betalen nu het hoogste OZB tarief in Friesland.

Geplaatst op: 13-11-2017 14:11:36

 

 

Burgum, 10 november 2017 –  De VVD in Tytsjerksteradiel wil geen verhoging van de OZB (Onroerende Zaak Belasting) voor haar inwoners. Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag 9 november heeft de VVD-fractie een amendement ingediend om de OZB in 2018 op een gelijk niveau te houden als 2017. In 2018 en de jaren daarna wordt een steeds groter positief financieel resultaat verwacht. Ondanks het verwachte positief resultaat wil het college toch een verhoging van de OZB. De VVD-fractie is fel tegen deze belastingverhoging. Inwoners in Tytsjerksteradiel betalen nu het hoogste OZB tarief in Friesland.

 

De andere partijen steunden het voorstel van de VVD niet en daardoor was er geen meerderheid om de OZB gelijk te houden. Het college zal de OZB belastingverhoging van 0,9% voor 2018 dus gaan doorvoeren.

 

De OZB-opbrengst is de afgelopen 7 jaren gestegen met 25%. In 2010 werd er nog voor EUR 6 miljoen aan OZB binnengehaald. Vorig jaar stond de teller al op EUR 7,5 miljoen. Inwoners in Tytsjerksteradiel betalen nu het hoogste OZB tarief van alle gemeenten van Friesland. De VVD is altijd van mening geweest dat het eigen woningbezit niet mag dienen om tekorten in de gemeentelijke begroting op te vangen.

De komende jaren wordt het positief financieel resultaat vanwege hogere bijdragen uit het Gemeentefonds alsmaar groter in Tytsjerksteradiel. Mede vanwege het uitstekende perspectief wil de VVD de OZB bevriezen. De fractie wil een bevriezing van de lasten voor meerdere jaren. Maar dit kan pas gerealiseerd worden na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.
De VVD staat voor een sterk en solide financieel beleid. De VVD wil vooral geld inzetten op kerntaken die horen bij een gemeentelijke organisatie. Ook wil zij dat de forse schuld wordt afgebouwd. Zij vindt het belangrijk dat de financiële lasten voor de inwoners van de Gemeente Tytsjerksteradiel zo laag mogelijk blijven.

Tags: