‘Vuur op de Zuidpunt’

Geplaatst op: 28-03-2018 08:03:55

in Schierstins te Feanwâlden
Concert Nanne en Ankie:
‘Vuur op de Zuidpunt’

FEANWALDEN – Nanne Kalma en Ankie van der Meer staan op zaterdag 14 april op het podium met het nieuwe programma ‘Vuur op de Zuidpunt’. Het concert is in de Schierstins te Feanwâlden en begint om 20.00 uur.

Tijdens het concert in de Schierstins zullen liedjes in het Fries de boventoon voeren, maar anderstalige liedjes zullen ook zeker de revue passeren. Nanne en Ankie begeleiden zichzelf op instrumenten als gitaar, mandoline, concertina en contrabas.

Eeuwenlang al worden schepen geleid door lichten op de kust. Dat kunnen lichten zijn in de vorm van vuurtorens, vuurbakens en lichtschepen, maar ook gewoon open brandende vuren. Lichten op de kust: voor de mannen op zee symbolen van troost, hoop en redding. De lichten en vuren werden overal in de wereld in ieder weertype, nacht na nacht, aan de gang gehouden door mannen op het land. Mannen met hun eigen gedachten, angsten, fantasieën en dromen.

De titel van het concert slaat trouwens op de Zuidpunt van het voormalige eiland Schokland, dat toen omringd werd door de Zuiderzee. ‘Vuur op de Zuidpunt’ is een aangekleed liedjes-programma met elementen als: eenzaamheid, hoop, vreugde, weemoed, angst, humor, woede, liefde, verslagenheid en opluchting

Al sinds 1980 spelen Ankie en Nanne samen. In het begin in de vermaarde Friese folkgroep Irolt, later in de groepen Kat yn ’t Seil, Liereliet en Kajto. Met deze groepen – en ook samen – zingend in het Fries, het Nederlands en het Esperanto, brachten ze ruim veertig albums uit op LP en CD en maakten ze (en maken ze) regelmatig concert-tournees in het buitenland, niet alleen in Europa maar ook in Australië, Noord-Amerika en Azië.

Maritieme en historische thema’s spelen een grote rol in hun repertoire. Van de vele historische liedjes-programma’s die ze gemaakt hebben in de loop der jaren, was – tot aan ‘Vuur …’ – de laatste: ‘Pieter Poot in de Nieuwe Wereld’.  Ook houden ze ervan om Friese poëzie op muziek te zetten. Zie ook www.nanne-ankie.nl en www.schierstins.nl. Info en reservering via info@schierstins.nl of tel. 0511-472937.

Tags: