UNIFORM – EEN ODE AAN DE MEELOPER

Geplaatst op: 28-05-2018 08:05:07

FYSIEK PERFORMANCETHEATER OP OEROL TERSCHELLING

Op 15 juni 2018 beleeft de performance Uniform naar het idee van Nastaran Razawi Khorasani zijn première op Oerol Festival, Terschelling, en speelt daar tot en met 24 juni. Uniform, een dansperformance over het verlangen naar gemeenschappelijkheid, vormt het tweede deel van de driedelige reeks die Nastaran maakt bij Maas in het kader van de regeling Nieuwe Makers. De voorstelling is eind juni nog te zien in Maaspodium, Rotterdam en in augustus op Festival Boulevard, Den Bosch.

 

Verlangen naar gemeenschappelijkheid
Hoe krijgt collectiviteit tegenwoordig gestalte, in dit tijdperk van zelfontplooiing en individualisme? Uniform is een ode aan de meeloper, aan de wil om op te gaan in de massa. Gefascineerd door het fenomeen volksdansen, de nationale feest- en rouwcultuur (van het WK tot de MH17-ramp) en het daaraan gekoppelde uniforme en massale sociale mediagedrag vraagt Nastaran zich in deze dansperformance af op welke manier de huidige generatie vorm en inhoud geeft aan gevoelens van saamhorigheid.

 

Nastaran bij Maas

Nastaran is geselecteerd voor de regeling Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten en maakt drie voorstellingen bij Maas: Solo van Nas & Jim (seizoen 17/18), Uniform en Bye Bye Baby (voorjaar 2019).

Maas en Nastaran op Oerol
Maas theater en dans is voor de derde keer op Oerol. In 2015 presenteerde Maas er drie jonge makers in Loslopend wild, waaronder Nastaran Razawi Khorasani met haar goed ontvangen solo Play It Back. In 2017 speelde Maas er Rite of Spring met vier Zuid-Afrikaanse en vier Nederlandse performers.

 

 

Makers

Van: Nastaran Razawi Khorasani
Met: Milou van Duijnhoven, Jens van Huizen, Art Srisayam, Nastaran Razawi Khorasani
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Muziek: Jimi Zoet

Kostuums: Nicky Nina de Jong
Licht: Marijn de Jong
In samenwerking met: URLAND

 

Tourdata

15 – 24 juni 2018         Oerol / Terschelling (2 x per dag)

29 – 30 juni 2018         Maaspodium / Rotterdam

6, 8- 11 aug 2018        Boulevard, locatie Rosmalen


 

 

BIJLAGE 1: BIOGRAFIE
Uitgesproken fysiek performancetheater
Nastaran Razawi Khorasani is geselecteerd voor de Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten en maakt in 2017 en 2018 bij Maas drie nieuwe stukken, uitgesproken fysiek performancetheater. Samen met Play It Back, dat zij maakte voor de Loslopend wild-serie in 2015 (Oerol), vormt het een vierluik voor jongeren en jong volwassenen. De rode draad door alle stukken is de ‘zoektocht naar identiteit in tijden van digitale grenzeloosheid’.

 

Nastaran: “Ik maak zelf nog net deel uit van de nieuwe generatie die geboren is in het internet-tijdperk, waarin mogelijkheden onbegrensd lijken, zogenaamd niets ontoegankelijk is, maar waarin vaak ook een duidelijk moreel kompas ontbreekt om al die informatie te verwerken en te plaatsen. In de wankele zoektocht naar onszelf en onze plek in de wereld (met sociale media als ons wapen) manipuleren, copy-pasten, en customizen we onze identiteit richting een imago en zien we niet altijd even goed het onderscheid tussen authentiek en fake. Door ons gebrek aan houvast, overschreeuwen we onszelf vaak.”
Nastaran Razawi Khorasani

Nastaran heeft samen met Davy Pieters een eigen performancecollectief genaamd KOBE. Met KOBE maakt zij voorstellingen voor Productiehuis Rotterdam. Bij Maas speelde/speelt Nastaran in CASH (regie Floris van Delft) Voorjaarsoffer en Liefde (regie Moniek Merkx). Voor haar rol in CASH ontving ze tijdens het Gala van het Nederlandse Theater 2014 een Gouden Krekel in de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie. Daarnaast maakte Nastaran bij Maas Play It Back en is zij een van de makers van Uniform.

 

Maas theater en dans voor jong publiek
Maas maakt volwassen voorstellingen voor jonge mensen, fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles. Maas ontregelt en verleidt met theater, dans, muziek, mime, film, animaties, techniek en veel meer. Maas theater en dans (onder artistieke leiding van Moniek Merkx) heeft een eigen huis in Rotterdam, het Maaspodium.

Tags: