Uitkijktoren It Goddeleas Fiersicht geopend

Geplaatst op: 11-06-2018 08:06:40

 

 

Vanaf vandaag is hij te beklimmen: de uitzichttoren ‘It Goddeloas Fiersicht’ bij Feanwâlden. De toren is één van de markante kunstobjecten die het gebied langs De Centrale As verfraaien. De voorzitters van de dorpsbelangen van Feanwâlden/ Feanwâldsterwâl, De Westereen, Broeksterwâld en De Falom maakten op feestelijke wijze de ingang vrij voor het publiek, samen met burgemeester Agricola van Dantumadiel.

 

Vanaf de zeven meter hoge toren kijk je uit over het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Het Fiersicht is geïnspireerd op de volkshalen die zich op deze plek hebben afgespeeld en heeft zijn naam te danken aan de Goddeloaze Singel. Er zijn heel wat spookverhalen rondom dit kloosterpad uit 1453. De Goddeloaze Singel loopt als een lange lijn door het landschap onder de nieuwe brug ‘It Skilige Pypke’ door. De naam van de singel is ontleend aan het Goddeloas Tolhûs.

 

Oud-boswachter Jacob Bijlsma (en bewoner van het ‘Goddeloas Tolhûs) vertelde tijdens de opening één van deze spookverhalen, maar ook over de biodiversiteit die dit gebied rijk is. Burgemeester Klaas Agricola overwon, samen met de voorzitters van de dorpsbelangen, als eerste zijn hoogtevrees.

 

De uitzichttoren ‘It Goddeloas Fiersicht’ is gerealiseerd vanuit het project De Centrale As en ontworpen door NEXT Architects in samenwerking met beeldend kunstenaar Paul Edens. Een unieke samenwerking tussen provincie, gemeente en dorpsbelangen. ‘It Goddeloas Fiersicht’ is één van de opvallende bouwwerken in het landschap in de gemeenten die de Sintrale As doorkruist.

Tags: