Thuiskomen met expositie "Tusken Waad en Wâlden"

Geplaatst op: 15-03-2018 10:03:28

Van 9 april t/m 6 juli 2018 zijn er in het gemeentehuis te Buitenpost schilderijen en aquarellen van beeldend kunstenaar Rein Halbersma te zien. Thema is het landschap “tusken Waad en Wâlden”. 

Romantisch realisme, zo zou je het kunnen typeren. Het werk van kunstschilder en natuurman Rein Halbersma (1949 Leeuwarden) kenmerkt zich door vlotte trefzekere toetsen, herkenbare vormen en een prettig gevoel voor kleur en ruimte. Zijn thema’s rond dieren en landschappen doen comfortabel aan. Halbersma voelt zich zichtbaar thuis in zijn onderwerpen en zijn manier van schilderen roept hier en daar nostalgische gevoelens op.
Toch is dat niet wat Halbersma beoogt. Het gaat hem om een realistisch en karakteristiek portret, waarbij de puurheid van de ervaring leidend is.
Een triest omgevallen boom in het Veenkloosterbos straalt eenzaamheid uit; drassige natte gronden van het Lauwersmeer zijn kleddernat en maagdelijk bouwland langs de Ee is klaar om ingezaaid te worden. Overal legt Halbersma trefzeker vast wat de omgeving hem laat zien.
Tijdens zijn frequente “strúntochten” tekent hij ter plekke de indrukken op. Thuis, in zijn atelier te Kollum, worden potlood- en aquarelschetsen uitgewerkt tot realistische olieverfportretten waarin de verhalen vast worden gelegd. Hij verzamelt ze een tijdlang om zich heen, leeft met zijn werk en communiceert met verf tot het verhaal af is.
Rein Halbersma is een van de grote hedendaagse noordelijke realisten. Met zijn expositie “Tusken Waad en Wâlden” laat hij de toeschouwer thuiskomen in Noordoost Friesland.

De expositie is te zien van 9 april t/m 6 juli 2018 in het gemeentehuis van Achtkarspelen. Adres: Stationsstraat 18, 9285NH Buitenpost. Openingstijden maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur en 13.00-16.30 uur. Meer informatie over Rein Halbersma op zijn website: www.reinhalbersma.nl
Exposities in het gemeentehuis van Achtkarspelen worden georganiseerd door de Stichting Keunstkrite Twizel. Meer informatie via info@keunstkrite.nl

Foto: Rein Halbersma
Tags: