Theater met Anna & Us Heit op 17 maart

Geplaatst op: 04-03-2018 11:03:43

Theater met Anna & Us Heit op 17 maart
Stadhouders-echtpaar op
podium in de Schierstins

FEANWALDEN – De Schierstins te Feanwâlden ontvangt zaterdag 17 maart hoog bezoek: stadhouder Willem Lodewijk en zijn vrouw Anna. Van Ravesteijn Theater en Events brengt het 16e-eeuwse duo als Anna & Us Heit op het podium. Het muzikale theaterstuk met humor en tragiek begint om 20.00 uur.

Anna, dochter van Willem van Oranje, is de hoofdfiguur in het stuk. Zij huwde op 25 november 1587 in de Martinikerk met haar neef Willem Lodewijk. Binnen de familie gaf het huwelijk veel ophef, vanwege de ‘bloedzonde’. Anna overleed na zeven maanden huwelijk. Us Heit, zoals de Friezen Willem Lodewijk liefkozend noemen, hertrouwde nooit.

Jan-Dirk van Ravesteijn speelt in Leeuwarden regelmatig de rol van Us Heit tijdens de stadswandelingen. Hij wilde meer weten over de beweegredenen van het huwelijk en deed onderzoek in binnen- en buitenland. Dat resulteerde in deze voorstelling.

Us Heit draagt een familiegeheim met zich mee dat alles verklaart en vertelt haar na al die eeuwen de harde waarheid. Hierdoor wordt hun huwelijk ernstig op de proef gesteld.

Deze productie gaat langs de theaters in het jaar van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden/Friesland 2018. De productie is mede mogelijk is gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeenten Franekeradeel en Leeuwarden. Meer informatie via www.wijmakenmooiemomenten.nl.

Tags: