The Nylons stoppen ermee

Geplaatst op: 15-03-2018 09:03:28

Leeuwarden – 14 maart 2018

Allerlaatste optreden in Harmonie Leeuwarden

 Na dik 39 jaar zet de Canadese a capella groep The Nylons er een punt achter. Een besluit dat oprichter Claude Morrison (65) wel een beetje met pijn in z’n hart heeft genomen. De afscheidstour in Nederland start op zondag 1 april in Tivoli Vredenburg en eindigt op 7 april in De Harmonie in Leeuwarden. Zie voor alle data de berichtgeving onderaan dit bericht.   

Van de oorspronkelijke bezetting is alleen Morrison over. Denis Simpson en Ralph Cole waren al opgestapt toen de groep nog niet eens een album uit had, Paul Cooper gaf in 1989 doodmoe van het vele rondreizen de pijp aan Maarten en Mark Connors stierf in 1991 aan aids. Maar Morrison slaagde er steeds in de open gevallen plaatsen op te vullen en anno 2018 bestaan the Nylons naast Morrison en Mosbaugh uit Gavin Hope en Tyrone Gabriel.

In de afgelopen 38 jaar maakten ze ruim 20 albums, wisselden twaalf keer van bezetting en scoorden met The Lion Sleeps Tonight en Up The Ladder To The Roof twee wereldhits.

De oorspronkelijke leden van the Nylons hadden met elkaar gemeen dat ze allemaal aankomend acteurs waren, over goede stemmen beschikten, maar geen instrument konden bespelen. Niettemin wilden ze dolgraag optreden. ,,En dus  besloten we het a capella te doen,’’ vertelt Morrison. Toen Morrison en zijn vrienden voor het eerst optraden in de clubs van Toronto, trokken ze al gauw de aandacht van de media. ,,De mensen die ons aan het werk gezien hadden, bleven er maar over praten. Ze vonden een groep zonder instrumenten kennelijk heel ongebruikelijk en zo werden we opgepikt door de radio en televisie”, aldus Morrison.

The Nylons zijn in de geschiedenis van de popmuziek de enige a capella groep geweest die meerdere grote internationale hits wist te scoren. Tevens werkte de groep tweemaal samen met Walt Disney:  Disney gebruikte The Nylons uitvoering van  ‘That Kind Of Man’in hun speelfilm The Tin Man en ‘Up The Ladder’ werd gebruikt in de film Made In Heaven.

Het allerlaatste optreden van De Nylons vindt plaats op zaterdag 7 april in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Wilt u De Nylons nog één keer zien, mis het dan niet!

 

Tags: