Start van het Stinzenflora seizoen met nieuwe app

Geplaatst op: 09-02-2018 10:02:33

De lente is in aantocht. De eerste bolletjes komen voorzichtig weer boven de grond en kondigen het voorjaar met zijn vrolijke vroegbloeiers aan. Dit jaar wordt op 9 februari het nieuwe Stinzenflora seizoen officieel geopend in Friesland, de bakermat van de Stinzenflora in Nederland. Start van het nieuwe seizoen vindt plaats op de toepasselijke locatie ‘De Schierstins’ in Veenwouden, met de lancering van een nieuwe gratis Stinzenflora app. De Schierstins is Frieslands oudste bewaard gebleven versterkte torenkasteel (of ‘stins’ in het Fries) en is naamgever van het begrip ‘Stinzenflora’.

Stinzenflora zijn de mooie kleurrijk bloeiende bolletjes die vroeger door rijke adel van ver gehaald werden, om de tuinen van statige landhuizen en kastelen te verfraaien. Het Nederlandse klimaat en de bodem bleek voor sommige soorten aan te slaan en sneeuwklokjes, holwortel en bostulp bijvoorbeeld, zijn ondertussen in heel Nederland te vinden. In het vroege voorjaar bloeien ze vaak uitbundig bij buitenplaatsen, kloostertuinen en oude boerderijen.

De nieuwe Stinzenflora app die gratis beschikbaar is voor android telefoons, geeft een prachtig en compleet overzicht van de Nederlandse Stinzenplanten. In deze app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven, met land van herkomst en bijzonderheden. De app is gemaakt met Stinzenflora kenner Heilien Tonckens en heeft prachtige foto’s van Natuurfotograaf Wil Leurs.

Boerenkrokus, lenteklokje of daslook zijn met de app makkelijk te herkennen door te zoeken op bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Speciaal vanwege de bijzondere band met Fryslân zijn de Friese Stinzenplanten ook in het Frysk beschreven. Daarnaast zijn er overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. Ook is het via de app eenvoudig soorten die op elkaar lijken te onderscheiden.

De Stinzenflora app is ontwikkeld met financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland en de Douwe Kalma Stichting en met medewerking van de Friese Vereniging voor Veldbiologie (FFF). De Stinzenflora app is gratis te downloaden in Google Play via de link Stinzenflora app.

Tags: