Project Amargi van start in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

Geplaatst op: 15-03-2018 10:03:46

Burgum/Buitenpost, 15 maart 2018

Maandag 12 maart vond in Glinstra-state in Burgum de startbijeenkomst van het project Amargi plaats. Het project richt zich op het voorkomen van betalingsachterstanden of nog ergere financiële problemen bij inwoners. Amargi is een initiatief van politicoloog, publicist en oud-wethouder van Amsterdam Pieter Hilhorst. Het project is inmiddels al succesvol ingezet in Den Haag, Hilversum en Leeuwarden. Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel sluiten zich voor het project bij laatstgenoemde gemeente aan.
Vroegsignalering

Beide gemeenten doen aan vroegsignalering van betalingsachterstanden in samenwerking met verschillende instanties zoals o.a. een woningbouwvereniging. Daarnaast wordt aan inwoners een cursus “Geld Telt” aangeboden. De bedoeling van deze acties is voorkomen dat betalingsachterstanden uitgroeien tot problematische schulden.

Project Amargi gaat hieraan vooraf. Als een inwoner open staat voor ondersteuning koppelt Amargi hem aan een vrijwilliger. Mensen kunnen zich ook zelf aanmelden. De deelnemer blijft de baas over zijn geld, de vrijwilliger helpt om voor elkaar te krijgen wat de deelnemer graag wil. Samen kijken ze of iemand krijgt waar hij recht op heeft en waarop kan worden bespaard en maken een budgetplan

Startbijeenkomst

Tijdens de startbijeenkomst op 12 maart zijn bij de daarvoor aangewezen organisaties het aantal vrijwilligers geïnventariseerd. Bij de aanwezige bedrijven en maatschappelijke organisaties is gecheckt of zij bereid zijn voor het project in aanmerking komende mensen met het aanbod te benaderen. De komende maand wordt het project verder ontwikkeld en hopen beide gemeenten per 1 mei echt van start kunnen gaan.

Tags: