POMPE BLADES

Geplaatst op: 04-03-2018 11:03:49

POMPE BLADES

De bêste redens yn è wrâld komme ‘gewoan’ ût Fryslân.

 Vroeger toen schaatsen nog voornamelijk werd gedaan als een alternatieve winterse vorm van vervoer had je in Friesland een 80-tal kleine bedrijven dat zich bezighield met de productie van schaatsen. ‘s Winters ging hun eigen handel (gereedschap voor hout en/of staalbewerking) vaak langzamer en konden ze door de productie van schaatsen dit gemis compenseren.  In deze periode werden lokaal vaak sprintkampioenschappen gehouden en dit fenomeen, tezamen met onze Friese Elfstedentocht vormen een belangrijke kiem voor de hedendaagse Friese schaatstraditie.

Tegenwoordig zijn echte winters schaars in Nederland. Het schaatsen en dus ook de productie daarvan is geprofessionaliseerd. Van de kleine ambachtsbedrijven zijn er nu nog maar weinig over. Echter de traditie leeft voort en het schaatsen is in Friesland – het hart van de schaatssport – nog erg levendig. Bovendien is er in Heerenveen één bedrijf dat nog wél schaatsen maakt.

Wereldtoppers als Kjeld Nuis, Bob de Vries, Jorien ter Mors, Shani Davis en vele andere behaalden hun grote successen op schaatsen van Maplez.

Maplez is gigantisch trots op deze fantastische resultaten en ondanks het handelsmerk (gouden schaatsen -> let er maar eens op als je schaatsen kijkt op tv…) komen ze deze maand met een Friese schaats. De naam van de Friese schaats?  ‘Pompe Blades’ natuurlijk!

Maplez: “We zijn trots op onze Friese herkomst, en willen de wereld graag laten zien waar de beste schaatsen ter wereld nou eigenlijk gemaakt worden!”

Meer informatie over Maplez en haar Friese schaatsen vind je op www.maplez.com

Tags: