Persuitnodiging

Geplaatst op: 07-02-2018 13:02:10
Nieuwe roeden voor molen Windlust, Burum
Woensdag 7 februari is het zover: dan komen de nieuwe roeden voor molen Windlust.
Bijna een jaar geleden waarschuwde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) dat er mogelijk gebreken waren bij molens met deelbare roeden. In totaal betrof dat 47 molens, van de ca. 1200 molens in Nederland. Uit voorzorg werden deze molens stil gezet, in afwachting van verder onderzoek door de RCE. Eén van die 47 molens was Windlust, Burum.
Een drama voor Windlust, en voor de molenaars, want na de brand in april 2012 konden de molenaars de geliefde dorpsmolen pas na de heropening in september 2014 weer laten draaien. En nu weer stilstand…
Na uitvoerig onderzoek kwam de RCE tot twee opties: vervangen van de deelbare roeden door roeden uit één stuk, of een verstevigingsconstructie aanbrengen. In overleg met de molenaars heeft Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, eigenaar van molen Windlust, besloten over te gaan tot vervanging.
Woensdag 6 februari, om half 8 ’s ochtends komt de kraan, en begint het opstellen naast de molen. Tussen 8 en 8.30 uur arriveert de vrachtwagen met de roeden. Vanwege de smalle toegang tot het molenterrein moeten de roeden op de Herestraat worden gelost en een voor een naar de molen worden gebracht.
De Molenmakers uit Tzummarum zullen vervolgens de roeden door de askop steken en beginnen met afstellen en opbouwen.
Tags: