Nordwin College herdenkt Tweede Wereldoorlog

Geplaatst op: 16-04-2018 19:04:32

Nordwin College herdenkt Tweede Wereldoorlog

Buitenpost – Afgelopen week hebben de tweede klas leerlingen van het VMBO-groen van Nordwin College een projectweek gehad. Deze hele week stond in het teken van de tweede wereldoorlog. Hun lokalen waren ingericht met posters, kranten, oorlogsattributen en camouflage netten. De week was ingevuld met missies, waarin ze opdrachten maakten die over de oorlog en gingen.

Zo hebben ze onder andere hun eigen persoonsbewijs gemaakt naar het voorbeeld van persoonsbewijzen uit die tijd, ze hebben geschreven in geheimschrift, in hun eigen omgeving gezocht naar herdenkingsplaatsen en de rechten van de mens vergeleken met de verboden voor Joden. Op donderdag vond er een excursie plaats, een gedeelte van de groep ging naar de Synagoge in Groningen en naar voormalig Kamp Westerbork, de andere groep ging naar het Kazematten museum in Kornwerderzand en het Fries verzetsmuseum in Leeuwarden.

De vrijdag eindigde met een afsluiting, de gehele groep ging richting het Oorlogsmonument in Buitenpost. Elke leerling heeft daar een bloem neer gelegd met daaraan een kaartje met zijn/haar persoonlijke boodschap voor de wereld. Zes leerlingen kwamen aan het woord om te vertellen hoe ze de week ervaren hadden. Vooral de excursies hadden een diepe indruk achter gelaten. Ook het verhaal van Dhr. Westra over zijn eigen ervaringen en verhalen uit eerste hand over de tweede wereld oorlog is de leerlingen bij gebleven.

Na de klanken van de Last Post gespeeld door een docent, mevrouw van der Kooi, volgde er een minuut stilte waarna de leerlingen weer richting school liepen.

Tags: