Noord-Friese Winkeltjesroute bestaat 5 jaar

Geplaatst op: 13-06-2018 07:06:08

Op zaterdag 30 juni vindt de jubileumeditie van de Noord-Friese Winkeltjesroute plaats. De route bestaat deze maand precies 5 jaar. Om dat te vieren worden bezoekers op deze laatste zaterdag van de maand bij elke winkel of atelier getrakteerd op iets lekkers of krijgen een kleine attentie. Alle deelnemers zijn geopend van 10 u tot 17 uur en de 60 km lange route kan bij elk adres gestart worden. De routekaart van de Noord-Friese Winkeltjesroute is verkrijgbaar bij de deelnemende winkels en ateliers of te downloaden via de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

 

In vijf jaar tijd is de Noord-Friese Winkeltjesroute uitgegroeid tot een volwaardig dagje uit in Friesland. Werd de route de eerste tijd voornamelijk bezocht door mensen uit eigen streek, tegenwoordig komen bezoekers van heinde en verre om te winkelen in het Friese waddenland. Er worden zelfs overnachtingen aan gekoppeld in de plaatselijke B&B’s en hotels. En zo profiteren ook de plaatselijke fietsverhuur, restaurants en logiesverblijven in bescheiden mate van de populariteit van de route.

 

De kracht van de route zit hem volgens Liesbeth Sytsma, mede-oprichter, in het kleinschalige en authentieke van de winkeltjes en de omgeving. “Men wordt persoonlijk geholpen en er ontstaan vaak leuke gesprekken met bezoekers.” Ook de cohesie tussen de winkeliers is van invloed op het succes van de route. “We gunnen elkaar de klandizie en sturen mensen door naar elkaar”, aldus Sytsma. Goede communicatie en een strak marketingbeleid dragen verder bij aan de continuïteit van de route. De routekaart voorziet de bezoekers van informatie over de diverse winkels en ateliers en leidt langs pittoreske dorpjes en vergezichten. Met de zeewind in de haren hebben zo al honderden mensen genoten van de omgeving en de charme van de winkeltjes. Populair is de route bij vriendinnenclubjes, als personeelsuitje en uitjes van bijvoorbeeld de plattelandsvrouwen.

 

Op de route wordt van alles aangeboden; winkels met cadeau-artikelen, serviesgoed, woonaccessoires, brocante en curiosa, bloemen, sieraden en mode. In de open ateliers raakt de bezoeker bekend met glasmozaïek, ambachtelijk bedrukt katoen, handgevormde kaarsen, glaskunst en beeldende kunst. Tref de kunstenaar aan het werk of volg een workshop. Verschillende locaties bieden wisselende exposities en hebben een opengestelde tuin voor een welverdiend kopje koffie met taart. De laatste jaren vormt Kunst in de Kerk een vast onderdeel van de winkeltjesroute. Dit jaar is de kerk van Lichtaard het podium van kunstenaars die er op de laatste zaterdag van de maand exposeren.

 

Voor het laatste nieuws en recente openingstijden is de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl een aanrader. Op de site staan ook de adressen van bedrijven op de route die aanverwante diensten aanbieden zoals een fietsverhuur, restaurants en overnachtingsplekken. Mocht het niet lukken om de winkeltjesroute op de laatste zaterdag van de maand te volgen, elke donderdagmiddag zijn de winkels en ateliers ook tegelijk geopend. Bovendien houdt elke winkel er eigen winkeltijden op na.

Tags: