NL DOET in het teken van bijenwerkdag bij De Kruidhof hortus van Fryslân

Geplaatst op: 06-03-2018 09:03:08

 

Buitenpost, maart 2018 

NL DOET in het teken van bijenwerkdag bij De Kruidhof hortus van Fryslân

Op zaterdag 10 maart 2018 staat de landelijke vrijwilligerswerkdag van NL DOET bij De Kruidhof in Buitenpost voor een groot deel in het teken van het klaarmaken van de tuinen voor Silence of the Bees, het project waarmee de hortus meedoet aan Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Naast het klaarmaken van de locatie voor het nieuwe tuinseizoen worden er dit jaar ook insectenhotels gevuld, bijenslingers opgepoetst en in de lijnolie gezet en bijenbordjes in de tuinen geplaatst voor een nieuwe bijenroute door de tuinen. Daarnaast krijgt ook de Verkooptuin dit jaar een bij-zonder tintje.

Het gaat slecht met de bij en met name met de wilde bij. Ongeveer de helft van de 385 wilde bijensoorten dreigt uit te sterven. Daarom heeft Nederland Zoemt ervoor gezorgd dat 9 en 10 maart ook landelijke bijenwerkdag zijn.

Inwoners betrekken
De Kruidhof besteedt dit jaar in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 heel veel aandacht aan de bijen met het project Silence of the Bees en begint daarmee op 10 maart 2018 door inwoners van Fryslân hierbij te betrekken. “Want uiteindelijk is de boodschap van Silence of the Bees dat we mensen willen laten weten dat ze zelf heel veel kunnen doen om ervoor te zorgen dat de bijen niet uitsterven” aldus Jan Willem van Kruyssen, cutural producer van het project. “Zo gaan we bijvoorbeeld heel Fryslân bombarderen met bijenmengsels met een nieuw project B-squad. Daarbij kunnen mensen zich aansluiten bij dit bijenteam en hun eigen ‘bom’ met handleiding toegestuurd krijgen. Het wordt heel spectaculair. Bij de opening van de Bijenwerkdag op 10 maart zal ik om 9.30 uur vertellen hoe het precies werkt. Mensen kunnen dan ook ter plekke lid worden en een bom bestellen”.

Werkzaamheden Bijenwerkdag
Tijdens de Bijenwerkdag zelf worden onder andere insectenhotels gevuld, bijenkasten geschuurd en worden bijenslingers gepoetst en in de lijnolie gezet. Ook de Verkooptuin wordt klaargemaakt om mensen zoveel mogelijk informatie over bij-vriendelijke planten en kruiden te geven. Daarnaast worden de tuinen en het nieuwe bezoekerscentrum zover mogelijk klaargemaakt zodat De Kruidhof haar gasten vanaf 1april 2018 in de vernieuwde Hortus kan ontvangen.

Opgeven kan via www.nldoet.nl of via info@dekruidhof.nl.

Tags: