Nij Smellinghe eerste ziekenhuis met ISO-certificaat Informatiebeveiliging

Geplaatst op: 30-03-2018 17:03:05

Drachten – 29 maart 2018

Nij Smellinghe eerste ziekenhuis met ISO-certificaat Informatiebeveiliging

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft, als eerste ziekenhuis in Nederland, op donderdag 29 maart het ISO-certificaat voor Informatiebeveiliging in ontvangst genomen. Mounir El Berrah van Kiwa Nederland, de organisatie die de certificering verzorgt, reikte het certificaat uit. Norbert Hoefsmit, voorzitter Raad van Bestuur van het Drachtster ziekenhuis, nam het certificaat namens alle medewerkers in ontvangst.

Nij Smellinghe werkt sinds 2017 volgens ISO 9001:2015, de ISO-standaard voor de kwaliteit van managementsystemen. De internationale ISO-kwaliteitsstandaarden zijn ontwikkeld om een organisatie goed te beheren, te leiden en de prestaties continu te evalueren en te optimaliseren. Met andere woorden: ‘zeg wat je doet, doe wat je hebt gezegd en toon aan dat je dat hebt gedaan.’

Voorop op het gebied van informatiebeveiliging
ISO 27001 is de internationale kwaliteitsstandaard voor Informatiebeveiliging. Organisaties werken met steeds meer (vooral digitaal, maar ook fysiek vastgelegde) informatie. Ziekenhuizen leggen bijvoorbeeld data over patiënten digitaal vast en wisselen die gegevens snel en eenvoudig uit met andere zorgverleners. Dat is een groot voordeel, mits dit veilig gebeurt.

In ziekenhuis Nij Smellinghe gaan we op een veilige en betrouwbare manier om met patiëntinformatie en andere gevoelige gegevens. De bijbehorende processen zijn goed in kaart gebracht en veilig ingericht. De medewerkers zijn zich ervan bewust dat ze zorgvuldig moeten omgaan met gevoelige gegevens. De certificering met betrekking tot Informatiebeveiliging is het bewijs hiervan. Nij Smellinghe is er trots op voorloper te zijn en als eerste ziekenhuis in Nederland te beschikken over dit certificaat!

“Kiwa helpt organisaties om de regels op het gebied van informatiebeveiliging op de juiste manier toe te passen”, aldus Mounir El Berrah. “Nij Smellinghe heeft laten zien een bewust lerende organisatie te zijn die zichzelf doorlopend wil verbeteren. Het certificaat ISO 27001 is daarvan opnieuw een bewijs. Het toont aan dat informatie correct is, goed beveiligd is en beschikbaar is waar nodig.”

Tags: