Museumweekend met rondleidingen voor tuin en gebouw Schierstins

Geplaatst op: 28-03-2018 08:03:54

Museumweekend met rondleidingen
voor tuin en gebouw Schierstins

FEANWALDEN – Bij De Schierstins te Feanwâlden worden op zaterdag 14 en zondag 15 april rondleidingen gehouden langs de stinzenplanten en door het gebouw. Deskundige gidsen vertellen de bezoekers over de stinzenplanten en de historie van de stins.

De rondleidingen en openingstijden zijn tussen 13.30-17.00 uur. Omdat het Museumweekend is, is de entreeprijs van De Schierstins dat weekend zeer laag gehouden.

In De Schierstins is een expositie over ‘Het Laatste Friese Torenkasteel’ en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen. En er is de LF2018-wisseltentoonstelling ‘Wat foarôf gie’, over onze zwoegende, arme voorouders, met kunstwerken van Sjoukje Iedema en foto’s van Linus Harms.

Het bijzondere van de Schierstins-tuin is dat het de meeste soorten stinzenplanten op zo’n relatief kleine oppervlakte in Friesland herbergt. Wat de Schierstins-tuin ook apart maakt, is het feit dat de stinzenplanten de naam als soort hebben gekregen dankzij de inwoners van Feanwâlden. Vroeger stond de tuin van het monumentale gebouw vol met de witte bloemen van het Haarlems klokkenspel. De dorpsbewoners noemden ze de ‘stinseblomkes’. Dr. J. Botke is de eerste die deze naam op schrift heeft gesteld.

 

 

 

 

Tags: