Museum ’t Fiskershúske organiseert Waddenwoldag Schapen, visserstruien en heel veel wol

Geplaatst op: 19-05-2017 09:05:16

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat organiseert zaterdag 17 juni de Waddenwoldag. Een dag die helemaal in het teken staat van de visserstruien van Moddergat en Wierum en de wol waar deze truien van gemaakt worden. Het evenement vindt plaats op het terrein van het museum, is gratis te bezoeken en is van 12.00 tot 16.00 uur. Op deze dag zijn de verschillende Waddenwolproducten te bewonderen waaronder de speciale visserstruien, gemaakt van Waddenwol.

 

Visserstruien van Waddenwol is een project van museum ’t Fiskershúske. Waddenwol is een streekproduct en komt van schapen van de zeedijk of van de terpen in de regio van het museum. Een groep betrokken spinsters en breisters verwerkt de wol tot deze duurzame truien. De truien hebben motieven van de visserstruien, zoals die rond 1900 in Wierum en Moddergat gedragen werden.

 

Tijdens de Waddenwoldag worden ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er een fotograaf die bezoekers (gratis) in een visserstrui op de foto zet, worden er ter plekke schapen geschoren en is ‘Low Lands Legacy’ uit Nieuwe Pekela aanwezig met een groot assortiment spinnenwielen en andere handwerkartikelen. Er is een demonstratie wol verven en ‘Wol en thee’ uit Opende demonstreert hoe je een vilten lampenkap maakt.

 

We laten verschillende breitechnieken zien. Dus zijn onze vrijwilligers aanwezig om te laten zien hoe je naadloos een mouw maakt, panden netjes aan elkaar naait, een dubbele boord maakt en natuurlijk hoe het wol gesponnen wordt. Vanzelfsprekend wordt door de vrijwilligers enthousiast vertelt over de visserstruien, de wol en het proces van het maken van een trui.

 

Alle informatie over de Waddenwoldag is te vinden op www.museummoddergat.nl. Of neem een kijkje op www.visserstrui.eu of www.waddenwol.eu.

 

De entree tot de Waddenwoldag is gratis. Het museum is ook open en te bezoeken, hiervoor moet wel entree betaald worden.

Tags: