Les in gemeentepolitiek op De Saad door CDA lijsttrekker

Geplaatst op: 13-02-2018 10:02:04

Wat zou jij voor de inwoners van je gemeente doen met duizend euro? Wie denk je wie de baas is in een gemeente? Deze en meer vragen stelde CDA Dantumadiel lijsttrekker Jan Jitse Visser aan de leerlingen van chr. MAVO ‘DeSaad’ in Damwâld. Visser gaf er afgelopen vrijdag twee lessen voor het vak maatschappijleer.

De derde en vierde klassers maatschappijleer en hun leraar Albert Eisma werden vrijdag bijgepraat over de gemeentepolitiek door Jan Jitse Visser, die als ‘stagiaire’ een paar gastlessen mocht geven. Net als in veel andere gemeenten zijn in Dantumadiel binnenkort gemeenteraadsverkiezingen. Dit moment wilde Visser graag aangrijpen om de jeugd alvast bewust te maken van het belang daarvan. “Dit is hét moment om samen te beslissen hoe je wilt dat je gemeente eruit ziet”, aldus Visser. De lijsttrekker legde aan de leerlingen uit hoe de gemeente bestuurd wordt en waar de gemeente over gaat. Maar ook hoe er na de verkiezingen een coalitie gevormd wordt en hoe je in de gemeenteraad met argumenten iemand anders van je standpunt kunt overtuigen. Het was voor veel leerlingen een eyeopener dat de gemeenteraad de baas is in een gemeente en niet de burgemeester.  “Maar eigenlijk zijn alle inwoners vanaf achttien jaar de baas, want zij bepalen straks in het stemhokje welke partijen en welke mensen er in de gemeenteraad komen. En bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen horen jullie daar ook bij”, zo legde Visser uit.

Naast de lessen was er tijdens de koffiepauze ook even tijd om met leraren en de directeur in gesprek te gaan. De Saad heeft net als alle scholen in de regio te maken met krimp en de krapte op de lerarenmarkt. Ook de maatschappelijke stage, ooit een verplicht onderdeel van het voortgezet onderwijs, kwam aan de orde; het wordt gemist op de Saad.

De stage op de MAVO was de eerste van een serie stages van de lijsttrekker. Op 2 maart gaat Visser naar de dagopvang van zorgcentrum Brugchelencamp in De Westereen en op 9 maart gaat hij lesgeven op zijn vroegere basisschool ‘De Wel’ in Broeksterwâld. Op 17 maart steekt Visser de handen uit de mouwen als barmedewerker in mfc de Beijer in Rinsumageast en ook de koeien melken op een melkveehouderij in Dantumadiel staat nog op het programma.

Tags: