Jelka en Jasmijn fietsen weg door Ee open

Geplaatst op: 23-04-2018 09:04:56

Als echte sterren fietsten ze het pleintje bij dorpshuis de Jister op. Jelka en Jasmijn, twee buurmeisjes uit het dorp Ee, openden vandaag samen met gedeputeerde Sietske Poepjes de vernieuwde N358 door Ee.  De provincie Fryslân maakte samen met de gemeente Dongeradeel de weg veiliger door onder andere de kruispunten aan te passen. Na vandaag is de weg officieel open.

 Een weg die past bij het oude en historische karakter van het dorp: dat was het doel. Gedeputeerde Poepjes: “Ie is in prachtich doarp, mar dat wie oan’e dyk net te sjen. It ferkear ried der fluch trochhinne. Dat fertsjinne it doarp net, mar it wie ek nochris gefaarlik.” De provincie maakte de weg daarom mooier én veiliger. De maximumsnelheid ging omlaag, van 50 naar 30 kilometer per uur. Aan beide kanten van de weg kwam asfalt in een andere kleur. Daardoor lijkt de weg smaller en gaat het verkeer langzamer rijden. Ook de kruispunten kregen rood asfalt. Ze vallen meer op en het zicht werd verbeterd. Daarnaast heeft verkeer van rechts er voortaan voorrang. Er veranderde nog meer op de N358 door Ee. Jelka en Jasmijn geven uitleg in hun laatste filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=g3pUbRXbFAs&feature=youtu.be

 

Jelka en Jasmijn

Tijdens de werkzaamheden speelden Jelka en Jasmijn een grote rol. De twee buurmeisjes maakten meerdere filmpjes waarin ze bijvoorbeeld hun eigen bouwbord onthulden. Ook hielpen ze de asfaltploeg asfalteren en kregen ze hun eigen ‘walk of fame’. Vandaag fietsten ze samen met gedeputeerde Sietske Poepjes voor het eerst over de vernieuwde weg. Ook de bewoners van het dorp werden in het zonnetje gezet. Op het pleintje bij het dorpshuis was er feest en stond een minikermis.

Tags: