Energie en ontspanning dankzij hand- en voetmassages in ziekenhuis Nij Smellinghe

Geplaatst op: 05-07-2018 09:07:18

Aan patiënten die zijn opgenomen op de afdeling Chirurgie en Urologie (A1) van ziekenhuis Nij Smellinghe wordt sinds het voorjaar van 2018 hand- en voetmassages aangeboden. Het is een unieke aanvulling op zorg om patiënten beter te laten ontspannen. De hand- en voetmassages worden gegeven door vijftien vrijwilligers die al in het Drachtster ziekenhuis werken voor het vrijwilligersprogramma Kliniek Vitaal.

De vijftien vrijwilligers zijn getraind door drie verpleegkundigen van de afdeling Chirurgie en Urologie. Twee keer per dag komen ze naar de afdeling om patiënten te masseren. Er zijn 21 handelingen die ze in vaste volgorde uitvoeren, een kwartier per hand of voet.

Verpleegkundige Anneke Hoogenberg: “De hand- en voetmassages zijn vooral effectief bij patiënten die gespannen zijn, pijn hebben, angstig zijn, slecht slapen of misselijk zijn. Tot nu toe reageert iedereen positief. We hopen dan ook dat meer afdelingen ons voorbeeld gaan volgen.”

Gevoel van welbevinden
De toegevoegde waarde van massage is wetenschappelijk bewezen. “We merken dit in de praktijk. Door massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Bovendien geeft het naast geestelijke ontspanning, een gevoel van welbevinden. Massage ontspant de spieren, vermindert stress en geeft meer energie.”

Warmte en aandacht centraal
De hand- en voetmassages zijn een vorm van complementaire zorg. Bij deze aanvullende zorg staan warmte en aandacht centraal. Het idee is dat patiënten door afleiding of juist door ontspanning of concentratie hun ziekte of pijn anders gaan beleven. Daarbij worden alle zintuigen benut. Bijvoorbeeld met muziek, een prettige geur of massage.

Patiënt mevrouw Talsma is positief over de massages: “Er speelt momenteel zoveel in mijn leven. De handmassage is ontzettend rustgevend, dat is heel fijn. Ik kan het iedereen aanraden; het werkt ontspannend, het ruikt lekker, ik krijg er zachte handen van en het gerelaxte gevoel werkt lang door. Dit ga ik wel missen als ik straks het ziekenhuis verlaat.”

Tags: