Eerste Friese Streekweek, pop-up Streekwinkel en Streektas

Geplaatst op: 05-06-2018 08:06:07

De eerste Friese Streekweek van Eetbaar Fryslân gaat op donderdag 7 juni om 13.30 uur feestelijk van start in Winkelcentrum Zaailand te Leeuwarden. Op dat tijdstip wordt de pop-up Streekwinkel vol Friese producten van Monique en Ronny Uithof uit St Annaparochie geopend. Tevens worden de eerste Friese Streektassen met een keur aan lokale producten gepresenteerd en uitgereikt aan het winkelend publiek. Vier innovatieve voedselondernemers presenteren hun plannen.

De Streekweek van Eetbaar Fryslân is een week vol met échte Friese producten! Ga van donderdag 7 juni tot en met woensdag 13 juni op excursie, proef de smaak van Fryslân! Verzamel zelf zeewier en kook er iets lekkers mee, maak zelf Fryske kaas, kijk achter de schermen op een biologische boerderij of doe mee aan één van de meer dan 100 andere activiteiten in de hele provincie. Kijk op www.eetbaarfryslan.frl voor de activiteiten bij jou in de buurt.

Met de opening van de pop-up Streekwinkel in Winkelcentrum Zaailand gaat de droom van Monique en Ronny Uithof in vervulling: “Wij dromen van een winkel bij jou in de buurt met producten uit je eigen regio. Dit is een driedaags voorproefje. In het najaar starten we met crowdfunding voor een definitieve Streekwinkel in Leeuwarden.” In samenwerking met De Streekboer, Bioweb en Eetbaar Fryslân zijn Monique en Ronny er in geslaagd om de winkel vol Friese producten te krijgen. Samen met Djurre Veensma van de Friese Streekbox wordt de Friese Streektas met een keur aan Friese producten gepresenteerd. Studenten van de opleiding Fastservice en catering van het Friesland College werken mee aan de hapjes die worden verzorgd tijdens de feestelijke opening van de pop-up Streekwinkel.

Vier innovatieve ondernemers presenteren hun plannen. Naast Monique en Ronny houdt Herman van Vliet van foodtruck Lekkere Trek een pitch. Herman is de bedenker van het Pompeblêdbrood en brengt het op de markt. Het broodje wordt nu gemaakt van Groninger tarwe en Groninger rogge en boekweit. Deze oergranen worden gemalen door Cees Notenboom van Molen ’t Lam in Woudsend. Bakker Cor van Bakkerij Van Esch in Zevenhuizen vormt de broodjes met de hand in de vorm van de Pompeblêden en bakt ze op authentieke wijze op een stenen vloer in de oven. Herman van Vliet heeft biologisch boer Piet Sipma uit Engwierum, molenaar Cees en bakker Van Esch bij elkaar gebracht om Friese biologisch baktarwe te verbouwen. Van deze biologische baktarwe zal vervolgens ook een Pompeblêdbroodje op de markt worden gebracht. Catharinus Wierda van De Frysker kaas pitcht zijn succesvolle initiatief en lanceert nieuwe plannen.

Eetbaar Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College, Netwerk Duurzame Dorpen en Friese Milieu Federatie. Eetbaar Fryslân zorgt ervoor dat er meer Friese producten beschikbaar komen en dat het gemakkelijk en betaalbaar is om producten uit Friesland te kopen. Dit moet niet een luxe zijn, maar de eerste keuze voor alle Friezen.

Tags: