Cornettist Blaast de Bazuin bij Europese Jeugdbrassband

Geplaatst op: 24-04-2018 08:04:18

SURHUISTERVEEN Cornettist Grytsje van Leersum uit Surhuisterveen is toegevoegd aan de Europese Jeugdbrassband. De 21-jarige muzikant van brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan de Europese selectie die de komende week samenkomt en veel zal optreden rondom in Utrecht.
,,Een heel grote eer’’, vindt Grytsje het feit dat ze uitverkozen is. De Europese Jeugdbrassband (EYBB) wordt jaarlijks samengesteld door de grootste brassbandtalenten van Europa te selecteren. De EYBB komt elk jaar samen rondom de Europese Brassbandkampioenschappen. Deze keer wordt die titelstrijd in het Utrechtse TivoliVredenburg georganiseerd.
Grytsje van Leersum speelt al enkele jaren de belangrijkste cornetpartij bij Blaast de Bazuin: de principal-cornet. Ze zit daarbij op de eerste stoel van de voorste rij van de band. ,,Ik heb nog nooit eerder bij de Europese Jeugdbrassband gespeeld’’, vertelt Grytsje. ,,Het programma lijkt erg leuk; er zitten grote werken bij, maar ook lichte muziek.’’
Komende vrijdag melden alle geselecteerden zich en worden de zogenaamde ‘seating auditions’ gedaan. Dat betekent dat de muzikanten auditie moeten doen voor de precieze plek in de mand. ,,Ik zou graag op de tweede of derde cornetpartij mee willen spelen’’, zegt Grytsje van Leersum. ,,Het – zegmaar – ‘vullen’ van het geluid van de band vind ik erg leuk.’’
De Europese Jeugdbrassband repeteert na vrijdag elke dag en houdt dinsdag 1 en woensdag 2 mei try-out-concerten. De dagen daarna geeft het talentvolle gezelschap verschillende concerten. De EYBB vervult een belangrijke en prominente rol op de Europese Brassbandkampioenschappen zelf.
,,We spelen bijvoorbeeld bij de opening en doen mee aan het galaconcert.’’ De leden van de EYBB zijn afkomstig uit zestien verschillende landen. De band wordt gedirigeerd door de internationale topdirigent Ivan Meylemans.
Naast Grytsje van Leersum maken drie andere Friese muzikanten hun opwachting in de band: Amber Snip op euphonium, Anna Kuipers op flügelhoorn en Tanja Altena op cornet. ,,Bijzonder om met vier dames uit Friesland mee te doen. Ik kijk er naar uit.’’

Foto-onderschrift: Grytsje van Leersum van Blaast de Bazuin Surhuisterveen mag vanaf vrijdag deelnemen aan de Europese Jeugdbrassband.

Tags: