Busstationsgebouw Dokkum energieneutraal

Geplaatst op: 06-07-2018 08:07:18

  

Het busstationsgebouw van Dokkum is weer up-to-date. Meer dan dat zelfs. Het gebouw is gemoderniseerd én verduurzaamd. Dokkum heeft hiermee het eerste energieneutrale busstationsgebouw van Fryslân. Gedeputeerde Johannes Kramer verrichtte samen met Jitze Hannema van Arriva donderdag 5 juli de officiële heropening van het stationsgebouw, zodat de chauffeurs van Arriva er hun intrek in kunnen nemen.

 

Modernisering en verduurzaming van het stationsgebouw was nodig. Buschauffeurs konden eerder hun urenbriefjes met gemak via de naden tussen de kozijnen en het raam door inleveren. In het stationsgebouw wordt nu slim gebruik gemaakt van de nieuwe energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Zo wordt er evenveel energie opgewekt als verbruikt. De 135 zonnepanelen zorgen ervoor dat de nieuwe elektrische warmtepomp het gebouw energieneutraal verwarmd. Een gasaansluiting is hierdoor niet meer nodig. Verder zijn de vloeren en gevels geïsoleerd, is er driedubbele beglazing gezet en wordt het gebouw met LED lampen verlicht. Alle werkzaamheden zijn de afgelopen maanden uitgevoerd door lokale ondernemers. Een deel van het gebouw is nog beschikbaar voor een kleinschalige onderneming, met een mogelijke wachtruimte voor reizigers. Het verduurzaamde provinciale busstationsgebouw, draagt bij aan de organisatiedoelstelling om in 2025 energieneutraal en zelfvoorzienend te zijn.

 

Duurzaam vervoer

De provincie Fryslân en vervoerder Arriva werken samen om ook het openbaar vervoer te verduurzamen. Zo rijden er bijvoorbeeld al elektrische bussen op de Waddeneilanden en vanaf volgend jaar ook in Leeuwarden en tussen Leeuwarden en Holwerd. Het is de bedoeling dat in 2025 de uitstoot van al het openbaar vervoer 100% schoon is. De Elfwegentocht die nog tot 14 juli gaande is, is hiervan een mooie voorproef. Doel is om iedereen twee weken lang fossiel vrij te laten reizen. Alle bussen van Arriva rijden gedurende deze weken op blauwe diesel, een verduurzaamde fossielvrije versie van diesel.

 

Tags: