Brengen bevrijdingsvuur van Wageningen naar Burgum

Geplaatst op: 30-04-2018 12:04:58

De loopclub Burgum gaat 170 km lopen om het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Burgum te brengen. Er wordt 5 mei ’s nachts om half één gestart en ’s middags om 15 uur wordt het vuur aangestoken bij de Pleats in Burgum. Het vuur wordt aangstoken door burgemeester Gebben en Foppe Dupon. uit Garyp. Foppe Dupon heeft nog in kamp Amersfoort gezeten en was vervolgens dwangarbeider in Duitsland.

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is sinds 1948 een landelijke traditie. Het is een indrukwekkend teken van nationale eenheid dat jaarlijks wordt georganiseerd. Met alleen al de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals komen minimaal 700.000 mensen met het Bevrijdingsvuur in aanraking.

Sinds 2005 hebben bijna 4.000 deelnemers uit 220 plaatsen het Bevrijdingsvuur als ‘een lopend vuurtje’ door het land verspreid. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten. De loopclub Burgum verzorgt met 8 lopers deze estafette Rond 15 uur lopen ze met fakkels door Burgum naar de Pleats.

Het vuur wordt aangestoken door de burgemeester en Foppe Dupon. Foppe Dupon is 95 jaar en heeft de tweede wereldoorlog aan de lijve ondervonden. Hij is opgepakt in 1944 en via kamp Amersfoort te werk gesteld in Duitsland. Op eigen gelegenheid moest hij via Frankrijk naar Burgum terugkeren.

Tags: