1.000ste baby geboren in Nij Smellinghe

Geplaatst op: 30-01-2018 10:01:34

Drachten – 14 december 2017

 


In deze decembermaand weer een reden voor een feestje in het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe: op donderdag 13 december werd de 1.000ste baby van 2017 geboren! Om 14.05 uur werd Abd Allah geboren. Abd Allah is de zoon van mevrouw Al Jasen en meneer Albary. Moeder en kind maken het goed.

Deze extra bijzondere gebeurtenis ging niet zomaar voorbij. De baby kreeg een knuffelbeer met een Nij Smellinghe shirt aan en op zijn pootjes de tekst ‘1.000ste baby van 2017’ geborduurd. De kersverse ouders van de baby kregen een bos bloemen aangeboden door gynaecoloog Van den Hurk.

Thema Vrouw en Kind als belangrijke pijler voor Nij Smellinghe
De medewerkers van de afdeling Kraam en Verloskunde en de Kinderafdeling werken onverminderd hard aan vernieuwingen en verbeteringen van zorg. Hierbij worden moeder, kind en de ontwikkeling van de band tussen ouders en hun baby centraal gesteld. Edwin Frenay – van’ t Veen is sinds dit jaar manager van de Zorgverantwoordelijke eenheid (ZVE) Vrouw &Kind binnen Nij Smellinghe: ‘Wij willen de ZVE Vrouw en Kind ontwikkelen tot een ZVE waarin ouder en kind centraal staan. Door de samenwerking binnen de fertiliteit, verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde, verloskunde en fertiliteit te versterken, verwachten we beter aan te sluiten op de verwachtingen van patiënten en verwijzers, zoals eerste lijns verloskundigen en huisartsen.

Mede door de samenwerking, werden diverse ontwikkelingen mogelijk in het afgelopen jaar, zoals;

Gezinskamer+
De Gezinskamer+ is speciaal ontwikkeld om de moeder met intensieve zorgvraag, en haar zieke zuigeling, samen te kunnen laten zijn in de eerste belangrijke dagen van hun nieuwe levensfase. Naast ruimte voor moeder en kind is er ook de mogelijkheid voor de partner om te verblijven en overnachten. Juist dit maakt het zo bijzonder, omdat nu nog vaak kind, moeder en vader apart van elkaar moeten verblijven in het ziekenhuis.

De Gezinskamer+ is op 17 november jl, op Wereld Prematuren Dag officieel geopend. Mede dankzij een aantal sponsoren werd de kamer zo huiselijk mogelijk ingericht waarmee we hopen het verblijf zo comfortabel mogelijk te maken.

Borstvoedingscertificaat 
Het afgelopen jaar is opnieuw het Borstvoedingscertificaat behaald. Het borstvoedingscertificaat is een internationaal certificaat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Het toont aan dat Nij Smellinghe hoge kwaliteit levert in de begeleiding van zorg bij borstvoeding, volgens de tien internationaal erkende vuistregels van WHO/Unicef.

Thuismonitoring voor zwangeren
Door thuismonitoring in te zetten, kan de zwangere thuis zelf een cardiotocografie (CTG; geeft baarmoedercontracties en harttonen van het kindje weer) maken en deze via een smartphone verzenden. Het fijne daaraan is dat de zwangere vrouw niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te worden en er toch controle is op haar gezondheid en die van haar ongeboren kindje.

Gouden Smiley

Daarnaast is de samenwerking tussen de Kinderafdeling en de afdeling Kraam/Verloskunde geïntensiveerd, dit uit zich onder andere in studiedagen voor beide afdeling en samenwerking in verschillende werkgroepen. Samen behaalden zij dit jaar de Gouden Smiley voor de Kinderafdeling en de Bronzen Smiley voor de Kraamafdeling.

Ontwikkelingen voor 2018

Omdat Nij Smellinghe een hoge ambitie heeft om de Vrouw & Kind zorg verder te ontwikkelen, staan er ook voor 2018 ontwikkelingen gepland. Op 14 april 2018 wordt weer een grote kraammarkt georganiseerd.

In 2013 waren er in totaal 986 bevallingen in Nij Smellinghe en in 2014 werd voor het eerst de 1.000ste baby geboren. 2017 is dus het vierde jaar op rij dat de 1.000ste bevalling plaatsvindt in het ziekenhuis.

Tags: