Lunchroom De Koffiepot

Bel: 0519-293074

Contactgegevens:

A. Wouda
Grote Breedstraat 38
9101 KJ Dokkum
Tel: 0519-293074

freddy.antje@hetnet.nl
www.dekoffiepot.nl

Een bezoek aan Dokkum is niet compleet zonder een bezoek aan ijs- en koffiesalon De Koffiepot. Deze bevindt zich midden in het hart van de stad, aan de Grote Breedstraat 38.”de Koffiepot” dankt zijn naam aan de honderden koffiepotten die overal aan plafonds en langs muren staan. Vorige zomer hebben wij een wedstrijd gehouden, waarbij de mensen moesten schatten hoeveel koffie en theepotten er zijn in “De Koffiepot”. Binnen is er ruimte voor honderd personen en op de terrassen zowel voor als achter “de Koffiepot” is nog eens plaats voor tachtig personen. Komt u met een groep dan is reserveren gewenst. U kunt bij ons terecht voor een kopje koffie met gebak, een verfrissend ambachtelijk (italiaans) ijsje, een vers belegd broodje, een simpele of uitgebreide lunch, en voor de grotere trek staan plate’s met vis en vlees op de kaart. En voor vooraf en tussen door of als toetje de beroemde “Dokkumer” koffie

  1. Dokkum
  2. Bedrijven
  3. Winkels
  4. Onderwijs
  5. Verenigingen
  6. Praktische Informatie
  7. Recreatie en Cultuur

Dokkum

Dokkum is een stad met een beschermd stadsgezicht van ongeveer 14.000 inwoners en ligt in de gemeente Dongeradeel. Dokkum is de noordelijkste stad van Nederland en is tevens de meest noordelijke stad van de Friese Elfsteden. Dokkum ligt op de grens van de Kleistreek en de Friese Wouden. Dokkum geniet internationale bekendheid door Bonifatius. Dokkum heeft een historische binnenstad met aantrekkelijke winkelvoorzieningen en is tevens een aantrekkelijke watersport stad door de ligging aan de Dokkumer Ee en de directe vaarverbinding met het Lauwersmeer en de Waddenzee.

Een digitale impressie van Dokkum als Tulpenstad

Bedrijven

Toon BedrijvenMeld uw bedrijf aan!

Dokkum is een stad met kleinschalige en middelgrote bedrijven. Veel van deze bedrijven zijn gevestigd op de diverse industrieterreinen / bedrijventerreinen in Dokkum:

Betterwird
Hogedyken
Zuiderschans
De Veiling

Veel bedrijven werken samen binnen de verschillende ondernemersverenigingen in Dokkum:

Bedrijvenvereniging Betterwird
Ondernemers Societeit Dokkum
Ondernemersvereniging Zuiderschans
Vereniging van Handel en Industrie Dokkum en omstreken

 

Winkels

Toon WinkelsMeld uw winkel aan!

Winkelen in Dokkum is winkelen in een stad waar de klant nog echt koning is. Dat is beleefd Dokkum! Dokkum is een mooi stadje met een goede variatie in winkelaanbod. Er is een prachtige mix tussen familiespeciaalzaken en formules, waar ook lokale ondernemers het gezicht van de winkel zijn. Het totaalaanbod aan winkels maakt winkelen in Dokkum een complete winkelstad. De Breedstraten is de bekendste winkelstraat van Dokkum.

De winkeliers van Dokkum werken samen binnen de Breedstraten Dokkum en Ondernemersvereniging Dokkum.

Onderwijs

Toon OnderwijsMeld uw onderwijs aan!

Dokkum heeft goede onderwijsvoorzieningen.

Er staan meerdere scholen voor basisonderwijs in Dokkum:

1. CBS Eben Haezer, aangesloten bij PCBO Dongeradeel
2. CBS De Hoeksteen, , aangesloten bij PCBO Dongeradeel
3. CBS De Bron, aangesloten bij PCBO Dongeradeel
4. CBS De Regenboog, aangesloten bij PCBO Dongeradeel
5. CBS Groen van Prinsterer, aangesloten bij PCBO Dongeradeel
6. OBS Burgerschool, aangesloten bij Stichting ROOBOL
7. OBS Nynke van Hichtum,  aangesloten bij Stichting ROOBOL
8. De Twine, christelijk speciaal onderwijs

Het Dockinga College is een school voor voortgezet onderwijs.

Middelbaar beroepsonderwijs is mogelijk op ROC Friese Poort.

Verenigingen

Toon VerenigingenMeld uw vereniging aan!

Dokkum kent een actief verenigingsleven voor jong en oud. Ook zijn er een aantal kerkelijke gemeenschappen actief in Dokkum.

Praktische Informatie

Toon Praktische InformatieMeld uw voorziening aan!

Praktische informatie over Dokkum is een verzameling handige adressen over:

– algemene informatie over huisartsen en tandartsen
– gemeentelijke informatie (gemeente Dongeradeel)
– informatie over politieke partijen die in de gemeente Dongeradeel actief zijn

Recreatie en Cultuur

Toon Recreatie en CultuurMeld uw voorziening aan!

Hotspots van Dokkum

1) De Zijl met historisch zeventiende-eeuws stadhuis
2) De gave bolwerken uit de zestiende eeuw met de twee statige molens
3) Bonifatiuspark met kapel, bron en kruiswegstatie
4) Museum het Adminiraliteitshuis / Natuurmuseum Dokkum
5) De Waegh, waaggebouw met koepel
6) Winkelboulevard Grote Breedstraat
7) Vijtiende-eeuwse Grote of St. Martinuskerk
8) Weeshuis ‘de Abdij’ (stadslogement) aan de markt.
9) Sonnemapleintje
10) Elke woensdag de oudste weekmarkt van Nederland
11) Elfsteden keerpunt (Pact van Dokkum, zesde Elfstedentocht 30 januari 1940, kopgroepje van 5 man besloot in Dokkum gezamelijk over de finish te gaan, daar aangekomen werd het toch een chaos om de eerste plaats. Uiteindelijk zijn er toch vijf winnaars uitgeroepen)

Historische wandelroute Dokkum

Bonifatius
Bijna 20.000 pelgrims en toeristen bezoeken jaarlijks de Bonifatiuskapel in Dokkum. Bonifatius leeft dus nog altijd, bij de mensen!
Tijdens het 1250-jarige jubileum van Bonifatius in 2004 is Dokkum weer op de kaart gezet als Bonifatiusstad. Mensen kunnen en willen nog steeds met eigen ogen zien wat er van deze historisch belangrijke figuur nog te vinden is in Dokkum.

In 754 is Bonifatius bij Dokkum vermoord. Vrij snel na zijn dood werd er bovenop de hoge terp de eerste houten kerk gebouwd. Tot 1859 stond er op de Markt nog de toren van een groot kloostercomplex. Om de kerkhervormer Bonifatius te gedenken staat er nu nog een groot bouwwerk met bedevaartskapel, een park met kruiswegstaties en een bron. Om de herinnering aan Bonifatius levend te houden staat er ook een standbeeld van Bonifatius.

Bonifatius werd in 675 in Engeland geboren en ging als 5-jarige het klooster in. De eerste keer dat de missionaris naar Friesland ging was in een tijd van oorlog. Koning Radbod had net de Franken verslagen. Bonifatius ging terug naar Engeland en trok vervolgens door de rest van Europa.

De  tweede keer ging Bonifatius als hoogbejaarde opnieuw naar Friesland. Hij werd overvallen door een groep gewapende mannen die hem en zijn 52 metgezellen doodden.

Rondleidingen
Van half mei tot en met halp september zijn zowel bij de kerk als de kapel 7 dagen per week geopend van 14.00 – 17.00 uur. Er zijn dan ook speciale groepsrondleidingen.

Bolwerken
De meest opvallende groenvoorziening van de stad Dokkum is het bolwerk rondom de binnenstad. De oude stadskern van Dokkum, in de vorm van een zeshoek, is als het ware omsloten tussen de wallen van het bolwerk.

Er zijn maar weinig steden in Nederland waar de aarden verdedigingswallen zo mooi bewaard zijn gebleven als in Dokkum. Zo rond 1582 werden deze bolwerken opgeworpen om de stad en haar inwoners te beschermen tegen vijanden. Gelukkig heeft Dokkum haar bolwerken nooit nodig gehad om een vijandelijke aanval af te slaan.

In de zeventiger jaren is het gehele bolwerk grondig gerenoveerd. Er zijn onder andere beschoeiingen aangebracht en de bolwerken zijn toegankelijker gemaakt voor de aanleg van boten. Van de prachtige oude iepen die destijds de bolwerken sierden is in de loop der jaren echter het merendeel gekapt. De iepziekte heeft namelijk flink huisgehouden in Dongeradeel. De iepen zijn nu vervangen door linden. Op het Noorderbolwerk staan echter nog een aantal iepen van zo’n 150-250 jaar oud. Een wandeling rondom de oude binnenstad over de bolwerken geeft u een prachtige indruk van de stad en haar keurig verzorgde groenvoorzieningen.

Op het Zuiderbolwerk ligt de oude begraafplaats van de stad. Hier ligt de Dokkumer dichter Camphuys begraven. Naast de Woudpoortbrug vindt u een middeleeuws kanon en de ‘Leugenbank’ van Dokkum. Op deze ‘Leugenbank’ vertellen Dokkumers elkaar sterke verhalen. De tekst op de bank ‘Je mutte mar hoarre wie ’t seit’, zegt al genoeg!

Op het einde van het Zuiderbolwerk staat links Molen De Hoop uit 1848. Het Zuiderbolwerk loopt over in het Baantjebolwerk en ook hier staat een molen, namelijk Molen Zeldenrust uit 1862. De twee 19e eeuwse korenmolens zijn nog altijd in bedrijf. De molens zijn te bezichtigen en te beklimmen.

Dokkum Tulpenstad
Wandel de mooiste route langs de schitterende bollenvelden en geniet van de overweldigende bloemenpracht in Dokkum”. Maar liefst 350.000 tulpenbollen toveren de bolwerken rondom Dokkum om tot een knallend lentespektakel. Alvast een digitale impressie van Dokkum Tulpenstad. 

 

Admiraliteitsmuseum
Midden in het historische centrum van Dokkum ligt museum het Admiraliteitshuis. Het museum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen uit 1618, met een prachtige 17e eeuwse binnentuin. Het museum biedt een bijzonder beeld van 2000 jaar cultuur in Noord-Oost Friesland, waarbinnen Bonifatius een belangrijke plaats inneemt, maar ook oude gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk. Admiraliteitshuis Dokkum is een van de 28 kleinschalige musea in Noordoost Friesland die aangesloten zijn bij Markant Friesland.

Bijbels Prentenkabinet
Het Bijbels Prentenkabinet omhelst prenten uit de 16e en 17e eeuw, kunst, kunstnijverheid, houten beelden, documenten en varia op het gebied van het Oude en Nieuwe Testament, Het Heilige Land en bijzondere bijbels. Een topstuk is de Lutherse bijbel van 1648. Het accent ligt op het verzamelen van Nederlands materiaal. Theunis Elzinga, de eigenaar en verzamelaar, exposeert zijn interessante verzameling op de benedenverdieping van zijn Zweedse woonhuis aan de Harddraverspark. Het Bijbels Prentenkabinet is een van de 28 kleinschalige musea in Noordoost Friesland die aangesloten zijn bij Markant Friesland.