Museum De Sukerei

Bel: 0511-420936

Contactgegevens:

K. Taekema
Trekweg 8a
9104 AB
Tel: 0511-420936

info@desukerei.nl
www.desukerei.nl

In het Cultuurhistorisch Centrum De Sûkerei zult u het wonen en werken in vroegere tijden in Noordoost Friesland kunnen beleven en ervaren. In eerste instantie zijn drie “wâldhúskes” (woudhuisjes) en een oude “sûkereidroegerij” (cichoreidrogerij) gereconstrueerd.

Wonen
In het woudhuisje “De Westerein” wordt de situatie herschapen van een gezin dat leeft van ambacht en handel. In “De Falom” ligt de nadruk op vissen, jagen en stropen en “De Geast” is een “wâldspultsje” met een gezin dat leeft van een gemengd bedrijf (veeteelt en akkerbouw).

Werken
De cichorei (sûkerei) is een plant, die van oudsher werd gebruikt als groente en als geneesmiddel. In de achttiende eeuw ontdekte men dat de wortel van deze plant kon worden gebruikt voor het produceren van een surrogaat voor koffie, die toen duur was. In Noordoost Friesland stonden vroeger tientallen cichoreifabrieken; gedurende geruime tijd was Dantumadiel in ons land de grootste producent van cichorei.

  1. Alle locaties

Alle locaties

Noordoost Friesland is een regio van rust, ruimte, schone lucht middenin Nationaal Landschap Noordelijke Friese Wouden en altijd de schitterende Waddenkust (werelderfgoed) en de veelzijdige Nationale Parken Lauwersmeer, Alde Feanen en Schiermonnikoog vlakbij!

Noordoost Friesland telt bij 100 dorpen waarbij Dokkum als Bonifatius- en Elfstedenstad het regionale centrum van Noordoost Friesland vormt met een historisch en waterrijk stadshart.

U kunt meer informatie vinden in ons tijdschrift. Om ons tijdschrift te bekijken klik op de onderstaande link.

Klik hier voor het tijdschrift.

 

Dorpen in beeld