Opnamen film Redbad op Ameland

Geplaatst op: 12-10-2017 08:10:16

BUREN – Een merkwaardig tafereel dinsdag op het strand van Ameland bij paal 17. Aan de waterkant ligt een vlot met een zeil. Op het vlot ligt een man. Enkele mensen lijken hem de zee in te duwen. Een actie die op het strand door vele tientallen mensen wordt gadegeslagen.

De man op het vlot is Gijs Naber. Hij speelt de hoofdrol in de film Redbad 754 na Christus. De scene die wordt gedraaid is de offering van Redbad aan de zee. Hij wordt vastgebonden de zee opgeduwd door een deel van zijn volk, terwijl de rest lijdzaam toeziet.

700 na Christus. Noord-Europa is verdeeld in twee werelden: boven de rivieren leven de Friezen, Saksen en Denen. Onder de rivieren heersen de Franken. Zij willen doen wat zelfs de Romeinen niet gelukt is: heel Europa veroveren. Ze zetten daarbij een nieuw wapen in om de heidenen te onderwerpen: het christendom. Ze azen op het belangrijkste handelscentrum van Europa, waar de Friese koning Aldigisl regeert. De film is een historisch epos over de kerstening, de sagen en oude legenden van Redbad. De film wordt in 2018 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

De opnames zijn vorige maand in Denemarken begonnen. De productie reisde daarna naar Duitsland en Friesland. Onlangs werd er gedraaid in Moddergat en nationaal park De Alde Feanen. Deze week is Ameland het decor. Van maandag tot en met donderdag wordt op het eiland gefilmd. Dinsdag streek de set dus neer op het strand iets voorbij de opgang van Buren. Behalve Gijs Naber liepen er ook beroemdheden als Loes Haverkort, Martijn Fischer, Teun Kuilboer, Lisa Smit, Derek de Lint, Huub Stapel, Jack Wouterse, Renée Soutendijk en Birgit Schuurman rond.

Meer hierover in de vrijdageditie van Nieuwsblad Noordoost Friesland.

Tags: