Officiële opening watersportdorp Kollum

Geplaatst op: 21-04-2017 10:04:51

KOLLUM – Op zaterdag 29 april 2017, ’s morgens om 11 uur, verrichten gedeputeerde Johannes Kramer en verantwoordelijk wethouder Jelle Boerema de openingshandeling voor watersportdorp Kollum. Plaats van handeling is bij het eiland voor Meckama State.

Vanaf de officiële starthandeling op 23 september 2014 tot heden is hard gewerkt om Kollum een prominente positie te geven als watersportdorp. “Ons doel was om Kollum de Noordelijke toegangspoort tot het Lauwersmeergebied en de Waddenzee te maken. Een plaats waar toeristen en bezoekers gastvrij ontvangen kunnen worden. Hierin zijn we geslaagd! Dit werd mede mogelijk omdat ‘Kollum watersportdorp’ niet alleen een project van de gemeente Kollumerland c.a. was. Dankzij het samenwerkingsverband met de provincie Fryslân (Agenda Netwerk Noordoost), kon er groter worden uitgepakt dan wanneer de gemeente het alleen had moeten doen. Eind 2012 heeft het samenwerkingsverband van de zes Noordoost Friese gemeenten en de provincie Fryslân twee miljoen euro beschikbaar gesteld”, aldus Boerema.

Gerealiseerd
De daadwerkelijke uitvoering van de plannen is gerealiseerd door aannemingsmaatschappij Daniël Pijnacker uit Kollum en de Haarsmagroep uit Tjerkwerd.

Er zijn extra aanlegplaatsen, met stroomvoorzieningen, en een keervoorziening voor boten gerealiseerd. Er is nieuwe walbeschoeiing aangelegd en de Sylsterryd is uitgebaggerd. Bruggen zijn vervangen en / of verhoogd, wegen en kruisingen zijn aangepast. Het eiland bij Meckama is opgewaardeerd en heeft nu een parkachtige inrichting.

Inmiddels heeft het dorp alle voorzieningen die het aantrekkelijk maakt voor de watertoerist. Bovendien is het gunstig gelegen aan de vaarroute Burgumer Mar – Lauwersmeer – Dokkum.

Opening
Naast de opening zijn rond Meckama State diverse andere activiteiten. Denk hierbij aan een rommelmarkt, kinderbraderie en gratis rondvaarten rondom Kollum. Naast muziek zullen er ook verschillende eet- en drinkgelegenheden zijn.

Voor de kinderen van de basisscholen Prof. Casimir en Kon. Juliana is een kunstwerkwedstrijd georganiseerd. Deze kunstwerken worden rond Meckama State getoond.

Tags: