Help de bijen in Achtkarspelen en win een fruitboom

Geplaatst op: 27-04-2018 13:04:31

Achtkarspelen is uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente. ‘Om dat te vieren én de bijen nog een extra handje te helpen, maken inwoners van de gemeente kans op een fruitboom’, zei wethouder Klaas Antuma. In de ontvangsthal van het gemeentehuis is een plek ingericht over bijen, biodiversiteit en natuurlijk het project ‘Silence of the Bees’. Bij de display liggen winkaarten, met het invullen van de kaart maken inwoners kans op een fruitboom. In totaal verloot de gemeente 20 fruitbomen van circa 1.75 meter hoog. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Tijdens de Wereldbiodiversiteitsdag op 22 mei, reikt burgemeester Gerben Gerbrandy de fruitbomen uit in het tuincafé op De Kruidhof in Buitenpost.

Blij met de bij

Volgens Antuma doen wilde bijen belangrijk werk. ‘In Achtkarspelen kun je bijna vijftig soorten bijen tegenkomen. De gemeente is blij met de bijen en doet er alles aan om ze te houden.’ Door aangepast groenbeheer en het aanleggen van stroken met wilde bloemen (biodiversiteit) is er de mogelijkheid om het aantal bijen te vergroten. ‘Ook inwoners kunnen een handje helpen door een bloemrijke tuin aan te bieden aan de bijen.’

Silence of the Bees

In 2018 is De Kruidhof, de hortus van Fryslân, in Buitenpost de letterlijke ‘landingsplek’ van een jaar vol activiteiten rond bijen. Het project Silence of the Bees wil de stilte rond de massale bijensterfte doorbreken met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur eten en lezingen. Zo wordt het publiek betrokken bij het wel en wee van bijen.

Tags: