Concert met ‘zingende zaag’ cello en piano in Schierstins

Geplaatst op: 24-03-2016 17:03:26

FEANWALDEN – De lame sonore is niet zomaar een soort ‘zingende zaag’, waarop je grappige geluiden mee kunt produceren. Door zijn grotere toonomvang dan de echte ‘zingende zaag’ is dit fascinerend instrument geschikt voor de klassieke muziek. Annette Scholten en Nanke Flach uit Groningen wonnen een internationale prijs op Sicilië met cello, piano én deze lame sonore.

Op  zaterdag 9 april geven zij een concert in de Schierstins. Annette Scholten speelt behalve lame sonore ook cello en Nanke Flach is pianiste. De twee Groningse musici brengen werken van onder anderen Rachmaninov, Schumann, Bloch, Valls en Mendelssohn. Het concert begint om 20.00 uur. Wegens de verwachte belangstelling is reserveren aan te bevelen via tel. 0511-472937 of info@schierstins.nl. Zie ook www.annettescholten.nl en www.nankeflach.nl.

Annette Scholten en Nanke Flach vormen sinds 2009 een vast duo. In eerste instantie speelden zij alleen muziek voor cello en piano, maar sinds eind 2011 is daar de lame sonore bij gekomen. In de zomer van 2014 ontvingen de twee musici een eervolle vermelding voor hun concerten tijdens de Ibla Grand Prize, een internationaal muziekconcours op Sicilië.

Onlangs waren zij te gast in het Radio4-programma Spiegelzaal, live uitgezonden vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Vorig jaar maakten ze op uitnodiging van de Ibla Grand Prize een tournee door de Verenigde Staten waarbij o.a. hun debuut in Carnegie Hall op het programma stond.

Voor zover bekend is Annette Scholten de enige in Nederland die klassieke muziek uitvoert op dit instrument. Op dit moment schrijven meerdere componisten nieuwe werken voor het duo, om zo het oorspronkelijke repertoire voor lame sonore en piano uit te breiden.

Annette Scholten studeerde cello aan het conservatorium te Groningen, waar ze afstudeerde als docerend en uitvoerend musicus. Ze kreeg een extra aantekening voor kamermuziek. Als celliste is ze o.a. actief binnen het Noord Nederlands Orkest, het Noordpool Orkest en de Filharmonie Noord.
Annette soleerde ook zowel met haar cello als met de lame sonore met orkesten. Haar optreden met de Filharmonie Noord was een van de eerste keren in Europa dat de lame sonore begeleid door een orkest te horen was. Het Noordpool Orkest schreef een melodielijn voor de lame sonore van Annette.

Nanke Flach studeerde piano aan het Utrechts conservatorium. Tijdens haar master verdiepte Nanke zich onder andere verder in kamermuziek en begeleiden. Als bijvak volgde ze cellolessen. Momenteel is Nanke een veelgevraagd kamermusicus en begeleider. Ze is een veelzijdig musicus.  Zo begeleidt ze regelmatig deelnemers aan concoursen en festivals, maar is ze ook vaste remplaçant bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Tags: