Baskische literaire middag in huiskamertheatertje De Wier in Koarnjum (Cornjum).

Geplaatst op: 03-10-2017 09:10:16

 

Op zondagmiddag 22 oktober organiseert ‘Other Words / Oare Wurden’ in samenwerking met huiskamertheatertje De Wier in Koarnjum een literaire middag. Er treden verschillende schrijvers op, er zijn interviews en er is klassieke gitaarmuziek. De presentatie is in handen van Karen Bies.

De Friese schrijver Bart Kingma en de Bildtse schrijver Gerard de Jong hebben in het kader van het literaire project ‘Other Words – Oare Wurden’ acht weken in de stad Donostia (San Sebastián) in Spaans Baskenland gewoond. Bart was daar in de herfst van 2016 en Gerard in het voorjaar van dit jaar, 2017.

Baskenland heeft op beiden een grote invloed gehad. Bart heeft ondertussen het Baskische verhaal ‘Sera’ gepubliceerd en Gerard werkt aan een essay over identiteit, waarbij hij de situatie op het Bildt in Friesland met Baskenland vergelijkt.

Karin Bies gaat met beide schrijvers in gesprek over hun ervaringen en de literaire inspiratie die Baskenland hen beiden bracht.

De Baskische schrijver Eneko Aizpurua Urteaga (1973) is voor ‘Other Words’ vanaf half oktober acht weken te gast in Friesland. Hij schrijft krimi-romans, korte verhalen en werkt als vertaler voor de Universiteit van Navarra. Hij zal deze middag geïntroduceerd worden.

Syds Wiersma was eerder als coördinator van ‘Other Words – Oare Wurden’ in Friesland actief en is dichter. Speciaal voor deze middag heeft hij poëzie van verschillende beroemde Baskische dichters naar het Fries vertaald. Een gedeelte van zijn vertalingen verschijnt de komende maand december 2017 in het themanummer van het Friese literaire tijdschrift ‘Ensafh’ over de Baskische literatuur. De gedichten zullen deze middag in het Baskisch en in het Fries ten gehore worden gebracht.

Thijs Kevenaar is klassiek gitarist en zorgt deze middag voor Iberische muzikale sferen.

Karen Bies is journaliste, columniste en presentatrice.

‘Other Words – Oare Wurden’ is een uitwisselingsprogramma voor schrijvers in kleine Europese talen. Op dit moment nemen de volgende landen/regio’s deel aan dit project: Ierland, Baskenland, Slovenië, Macedonië en Friesland.

 

locatie: huiskamertheatertje De Wier – Koarnjum (Cornjum)

De Wier 5

9056 PM

 

datum: zondag 22 oktober 2017

aanvang:  15.00 uur, deur open 14.30 uur

entree: €7,50 pp

 

alleen toegang na reserveren op: tel.nr. 06-54763154 of via bobdeboer@pinupsanddowns.com

 

meer info via Bob de Boer, De Wier 5, 9056 PM Koarnjum, tel. 06-54763154

ook op: www.oarewurden.frl  &  www.pinupsanddowns.com

 

Tags: