Waddenzee viert titel Unesco Werelderfgoed

Geplaatst op: 24-06-2016 08:06:28

Zondag 26 juni aanstaande viert de Waddenzee het feit dat zij zeven jaar de titel Unesco Werelderfgoed draagt. Onder de noemer ‘Dag van het Wad’ worden er diverse activiteiten aangeboden. Het merendeel hiervan is gratis toegankelijk.

 

Activiteiten Peasens-Moddergat
Vanuit Peasens wordt er zondagochtend en –avond een gratis toegankelijke wadlooptocht georganiseerd.  Ook worden er vanuit dit dorp twee waddenexcursies aangeboden inclusief rondrit met paard en wagen. In Moddergat is Museum ’t Fiskershúske de hele middag gratis toegankelijk en in de Garnalefabryk start ‘s middags een lezing door Mans Scheepers (RUG) over Zilte Teelt, gevolgd door een wandelexcursie. Bij terugkomst krijgen alle deelnemers een kom zilte aardappelsoep.

 

Activiteiten Noord Friesland Buitendijks

In het Noord Friese Buitendijkse gebied ‘Noarderleech’, boven Marrum, Hallum en Sint Jacobiparochie worden bezoekers van harte uitgenodigd om kosteloos deel te nemen aan diverse activiteiten. Zo start er een excursie met rondrit, is het onbemande Kweldercentrum met optredens van Bluesduo The Mudbirds gratis te bezoeken en kunnen volwassenen en kinderen gratis meedoen met een waddenonderzoek van biologe Chrisje van Ek. Bij Zwarte Haan kunnen bezoekers streekproducten uit de Waddenregio met het keurmerk Waddengoud proeven. Alle activiteiten staan op friesland.nl/dag-van-het-wad, voor enkele activiteiten is aanmelden gewenst. Ook in Groningen en Noord-Holland worden diverse zaken aan de waddenkust georganiseerd.

 

Waarom Werelderfgoed
De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat alleen te vinden is aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Deze variatie maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Dit is de reden waarom de Waddenzee in 2009 de titel UNESCO werelderfgoed heeft gekregen.

 

Werelderfgoed is een monument, gebied of landschap met een natuurwaarde en/of cultuurhistorische waarde die uniek is in de wereld. UNESCO omschrijft Werelderfgoed als ‘een bijzondere, universele waarde, het moet onvervangbaar en uniek zijn en als eigendom van de wereld worden beschouwd.’

 

Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Daarmee staat de Waddenzee op gelijke voet met wereldberoemde natuurgebieden als Yellowstone in de Verenigde Staten, het Great Barrier Reef in Australië en de Kilimanjaro in Tanzania.

 

De Dag van het Wad is een initiatief van het Programma naar een Rijke Waddenzee. Samen met tientallen organisaties en ondernemers in het Waddengebied zijn zij verantwoordelijk voor de organisatie en programmakrant. Deze zit vrijdag als bijlage bij Noordelijke dagbladen.

Tags: